FLAT INFORMATION

Flat Size: 39m2 / 420sqft

Description: Beautifully presented period conversion in the heart of Battersea. 1 bedroom Apartment with open-plan Kitchen and Living room

Sale Value: £350,000 

Rental Value per Year: £18,000

AREA INFORMATION

Location: Battersea 

Borough: Wandworth

Transport: Clapham Junction Railway Station, Battersea Park Railway Station, Northern Line Extension Coming Soon - 2021

Local Projects and areas of Interest: Battersea Power Station, Nine Elms and Vauxhall Regeneration Projects, Battersea Park 

LOFT CONVERSION

 

This unit required complete demolition and restructuring.  After removing the roof and the chimney-stacks, we had a blank canvas to create this lovely new apartment. After installing the Structural beams, Timber floors, we could start closing up the space and creating the layout.

 

The goal was to increase the head height in the loft by raising the ridge beam and dropping the floor below giving a bright and airy feel.

The building had many features that we wanted to maintain and expose, especially the original brickwork. This was achieved at the entrance of the flat, with the striking curved brickwork, which was uncovered during initial stages of the construction. From the moment this was exposed, it was decided that it would remain part of the design. We also kept some exposed brickwork as you walk into the open plan kitchen and living room.

 

We also managed to salvage the original timber rafters from the old roof. After sanding down and varnishing, these were bolted onto the ceiling.  

 

For the flooring, we installed a sound insulating sub-floor which absorbs impact sounds. Sound and insulation were very important requisites of the project where Minimising sound transmission between floors is a strong focus in flat conversions. We then added another layer of sound reducing underlay and finally the oak flooring as seen.

 

The kitchen is Probably the most important space in a home. Many layouts were tested but in the end, fitting under the eaves and using the eaves space for both washing machine and dishwasher proved essential to maximising internal space.

 

In the bathroom, we were able to combine traditional materials with modern and practical designs by reusing the original Victorian timbers reclaimed from the building to make the sink stand. This combination worked well with the industrial effect and colour scheme of the tiles.

 

For the bedroom, and as with most conversion lofts, use of the eaves space was essential in providing storage space, which could very easily have been lost. The bespoke storage unit with sliding doors and trouser rack and shelves really helps with a small bedroom space. You can never have too much storage!

 

BEFORE

AFTER

 

BEFORE

AFTER

 

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

 
 

BEFORE

AFTER